Det har stått lite stilla...

Det har egentligen inte hänt alltför mycket de senaste två veckorna i bröllopsplanserna, orosmolnen kvarstår till viss del. Men jag har fått ett par alternativ att välja mellan, kommer troligen att välja det alternativ som gör att jag får vara kvar höstterminen ut till att börja med och om allt känns bra även stanna kvar som tillsvidare anställd efter dess.

Ytterligare ett par personer har fått reda på att vi ska gifta oss. Fästmannens bonuslillebror fick reda på det under midsommarhelgen och blev helt överlycklig. Han log gott en lååång stund och tyckte det var ett härligt besked, vi pratade om hur vi tänkt oss dagen så här långt - dekorationer, vigseln, festen, maten. Brorsan mest log och tyckte det hela var så kul, härligt att han känner så.
I går fick även vår bästa killkompis och hans söta flickvän reda på det. Han ska ju dessutom vara bestman så han skulle fått reda på det förr eller senare. Det blev nog lite mer förr än vad vi egentligen tänkt det, men kändes ändå rätt. Vi var hemma hos dem, hade varit på kalas för några andra vänners dotter hela dagen (både vi och bästa killkompisens familj) och vi satt och softade. Fästmannen frågade i fall de nu preliminärbokat 5 juni nästa år inför vårt 25- och 30-års kalas. Det hade de, vi skojade om i hur god tid vi var ute. Fästmannen tillade att killkompisen dessutom kunde boka in sig på att vara bestman den dagen då. Han och tjejen hans blev förvånade och glada åt beskedet. Tjejen ville gifta sig hon med...=)

I övrigt har inte planerna kommit så där värst mycket längre än senast.
Jag pratade dock med den vi var hos på midsommar, i hans yrke har han kontakt med en (eller kanske flera) slaktare. Han gjorde utsökta revben på grillen under kvällen, jag berömde dessa och frågade om man kunde boka honom och typ grillspett inför en fest. Det kunde man, jag berättade då att jag och min fästman (med andra ord hans polares son och jag) skulle gifta oss 5 juni nästa år och höll på att leta möjligheter med maten och sådär. Det var denna person som blivande svärfar pratade om när snacket om helgrillad gris fanns, men som vi strök. Men nu fanns även möjligheter att beställa olika typer av köttbitar. Kostnaden för grillspett per person skulle ligga på 40-50 kr så inte alls dumt alltså. Det som behövs därtill är ju bara någon grönsallad och potatissallad eller sådär. Med andra ord behöver vi inte leta oss blinda efter matalternativ längre heller utan kan ta det ganska lugnt i det.

Så långt har vi alltså fixat följande;

- Präst/vigselförrättare (har ju 3 st, 2 vi bokat och i värsta fall fixar den ena en backup alltså ett alternativ 3)
- Lokal för festen
- Informerat så gott som alla om bröllopet av de vi vill ska veta, det ska ju vara hemligt för folk utanför vår närmsta krets
- 3 brudtärnor av 4 möjliga är lejda (ska även prata med min ena tjejkompis och fråga henne)
- 1 bestman av 2 möjliga är informerad och har tackat ja (fästmannen ska troligen ha sin biologbrorsa som bestman också om denne vill det)
- Plats för vigseln är bestämd
- Vi har ett fungerande matalternativ (kanske blir det något annat ändå, men det finns åtminstone ett bra)
- DJ med musik för kvällen lär inte heller bli något problem, det fixar ju en av personerna på ön med (en av de vi har festen hos alltså)
- Min familj har fått i uppdrag att spela live-musik, det ska förhoppningsvis gå som vi tänkt oss det
- Lite dekorationer är inhandlat
- Blivande svärfaderns fästmö har tagit på sig uppdraget att fixa med brudbuketten
- Brudklänningen är utvald och ska inhandlas under sommaren/hösten
- Fästmannen har inhandlat en stilig väst som han ska bära den dagen
- Jag har skor till den dagen (mina fina studentskor som nu är upputsade, rena och vita - passar perfekt till klänningen)
- Vi har en stuga på tomten, till huset vi har bröllopsfesten i, att spendera vår bröllopsnatt i
- Börjat sammanställa lite snapsvisehäften och andra häften med kul grejer att pilla med under middagen
- Tipspromenad är iordninggjord, kanske tillkommer frågor till denna i och för sig
- Beskrivningar av gästerna är påbörjad (dessa kommer antingen hängas upp på någon vägg/fönster och/eller läggas under personernas tallrik men då får man bara beskrivningen av sig själv därunder)

Med andra ord har vi kommit rätt långt i planeringen. Åtminstone i grovplaneringen. Det känns bra. =)
Känns inte så farligt att det stått lite still de senaste veckorna alltså....
Det är ju så det är under en sådan här planering också vad jag förstått, kan ta tag i en del saker redan i god tid medan andra saker kan ske först de sista månaderna, sista veckorna, sista dagarna. Bara att acceptera helt enkelt. Även om jag gärna hade pillat med dekorationer och placeringskort redan nu om det hade varit möjligt...

Mörka orosmoln...

Det har varit ett par mörka dagar för mig det senaste. Jag har blivit uppsagd från stället jag jobbar på av min chef, men skälen till uppsägning är inte nog och mitt anställningsavtal innehåller minst trippelfel. Jag har dock varit i kontakt med facket, de tror inte att jag ska behöva vara orolig för som det låter och verkar så är den här uppsägningen ogiltig. Det gör ju så att några orosmoln skingras eller blir mer ljusa och fluffiga igen. Jag har möte med facket på måndag. Men fortfarande, jag har inte arbetat mer än ca fem månader på det här stället, känns sjukt jobbigt att behöva ta sånt här nu, ställa sig emot chefens bild av saken liksom. Men å andra sidan, jag bryr mig ju desto mer om mina kollegors åsikter och min egen bild av arbetet och verksamheten - ingen av dessa bilder överensstämmer med chefens bild av saken. Så, vad har jag att förlora? Jag har fått sparken, även om till och med den biten är ogiltig då den skedde muntligt - det hela kan ändå inte bli så himla mycket värre. Som det är nu kan jag ju utgå från att jag förlorat mitt jobb och i stället nu då får försöka att vinna det tillbaka. Jag har stöd från min fästmans pappa och fästmans faster liksom av kollegor och fästmannen själv. Facket står bakom mig efter att jag förklarat vad som hänt, hur uppsägningen skett och vilka skäl chefen angett för det hela. Så de här mörka orosmolnen är betydligt mindre mörka i dag än vad de var i torsdags när jag fick beskedet. Men ändå, de finns där. För i mitt värsta scenario har min chef hittat något kryphål som inte jag sett, trots att ha läst på allt om alla lagar och regler för mig i enlighet med det anställningsavtal jag har. I så fall blir jag ju av med mitt jobb, mitt älskade jobb där jag trivs som fisken i vattnet. Det får bara inte hända.

Självklart blixtrar ju även planerna om bröllop förbi mina ögon. Om jag får sparken, hur löser vi ett bröllop ekonomiskt? Har sparat ihop runt 18 000 inför det nu, men det räcker ju inte jättelångt. Klänning för runt 4000 kr, skjorta, slips etc. till fästmannen, mat till alla (eller får det bli picknick-fest i alla fall tro?), tårta, nattamat, frukost, smink, hårprodukter, ringar, presenter till de som hjälper till (brudtärnor, de som lånar ut huset, bestman) - ja alltså, allt har flashat förbi de senaste dagarna. Fästmannen har själv blivit av med sitt jobb under våren på grund av nedskärningar, jobbar sommaren ut och sedan ska han förhoppningsvis plugga på heltid. Så som det såg ut så hade vi alltså i vilket fall som fått leva på en lön och ett studielån + studiestöd. Om jag förlorar jobbet nu blir det väldigt mycket tuffare att klara vardagen och även att klara ett bröllop. Även ifall vi inte har någon kostnad för lokal, musik, bröllopsnatt eller bröllopsresa. Förhoppningsvis ska det gå ändå, vi har ju en grund i alla fall - står inte helt utan sparkonto för bröllopet. Men behöver ju kunna spara undan minst lika mycket till för att det hela ska kännas som om det kan gå vägen....
Så det är lite ovisst nu det hela, fast jag ser med hopp på det hela trots att det även i bröllopstankarna finns mörka orosmoln. På något sätt löser vi det här, blir starkare och går vidare som ett lyckligt, gift par. Så är det bara, så måste det bli...

Dagen efter om ett år...

Om ett år är det över. Då har jag glänst i min vackra, rosenklänning, dansat natten i genom, kysst min make ett antal gånger, säkerligen bölat många gånger om, kramats, känt sådan där underbar lycka och kärlek - delad med my loved ones. Jag längtar till den dagen så, men när jag tänker efter så gör det inte så mycket om det inte går sådär jättesnabbt tills dess. Det är härligt att vara väntande. Få fixa, titta, leta, fundera, drömma, glädjas, undra. =)



Om ett år är den använd. Men ännu är den inte ens inköpt.
Ska ta och beställa den en dag, så jag med all säkerhet får den...

Jag tror och hoppas att den dagen kommer vara en av de bästa i mitt liv. Hoppas på att många av mina älskade är där, att få dela dagen med dem samt min kära fästman kommer vara så stort.

Exakt ett år kvar till vigseln...

Jag har ägnat delar av eftermiddagen åt att lyssna på de låtar jag la ut länkar till, låtarna som vi vill spelas och sjungs live om ett år på festen/under vigseln. De känns bra ännu, ler vid tanken på att de förhoppningsvis alla kommer sjungas och spelas om exakt ett år. På dagen i dag är det nämligen ett år tills vi ska gifta oss. Känns på vissa sätt sjukt långt borta, en hel sommar, en hel höst, vinter, vår - ett helt år liksom. Samtidigt känns det som om det är hur nära som helst. Konstig, oförklarlig paradox med helt motsatta känslor. Känns så spännande i alla fall. Jag är glad.

Under måndagskvällen bjöd vi in min blivande svärmor med man på fika, gav svärmodern Mors Dag-present och visade dem vårt nya tillskott - en liten undulatunge som kom samma kväll och som vår äldre undulat redan nu avgudar. Nu är de två grabbar här, så vår "gamling" har blivit pappa kan man nog säga, även om han är lika barnslig och go´som den lille...;)
Min fästman ville berätta att vi skulle gifta oss för vårt lilla sällskap, jag tyckte vi kunde vänta ett tag till. Jag visste att de skulle bli glada, kände bara att blivande svärmodern så snart hon visste skulle vilja flika in sina idéer och tankar och försöka vara med och styra om eller med i våra val. Visst, säkerligen inte ont menat alls, bara lite för mycket av det goda snarare. Någon som känner igen fenomenet kanske? I vilket fall som så bestämde vi oss för att berätta, både blivande svärmodern och hennes man blev glada och väldigt överraskade av det hela. Vi har ju sagt att vi liksom inte tänkt särskilt mycket på det här med bröllop. Det är ju också sant, så har det varit,  det är först nu den senaste månaden som vi helt ändrat uppfattning - över en natt till och med i princip, för lite mer än en månad sedan.

Så här långt är vår vigsel och vår fest (både bröllops- och födelsedagsfest för oss båda) klar eller så gott som klar;

- Platsen vi ska vara på är fixad. Trädgård, villa med dansgolv på övervåningen. Möjligheter för folk att tälta, hyra stuga, till viss mån få plats i huset i sängar och på golv över natten.

- En präst och en vigselförrättare är preliminärt inbokade till datumet.

- Ena släktingen på ön, som bor där festen kommer hållas, ska prata med sin kompis som är DJ (han har även jobbat ihop med min fästman) och leja honom för kvällen mot att han får vara med och äta + dricka gott. Han har vana att sköta musiken i det huset sedan ett antal fester tillbaka. Riktigt duktig!

- Lite dekorationer är inhandlade. (Vi fick dem ju rättare sagt).

- Fästmannens mamma, pappa och deras respektive vet om att vigseln äger rum. Jag har berättat för min "bonusfamilj" och mina biologiska systrar, har fixat mig tre brudtärnor. =P

- Vi har live-musik till festen, ska prata med ytterligare familjemedlemmar om det men än så länge ser det ljust ut i alla fall. =)

- Vi har flera alternativ till mat. Dels blivande svärfars vän som har kontakter så han kan komma över griskött till bra priser, förhoppningsvis i annan form än hela grisar. Annars finns det även andra kontakter, samt i andra fall ICA-buffé som ser rikigt schysst ut. Men roligare att grilla något i så fall, göra fina grillspett.

- Porslin finns det troligen tillräckligt med på den plats vi kommer vara på. Vill dock inte låta någon av gästerna få köksansvar under festen, vill inte de ska stå med disken, men det kan förhoppningsvis lösas via att ena släktingens goa´och glada väninnor lånas över kvällen för den saken.

- Vi får lov att låna en av de två "lillstugorna" i trädgården vid villan där festen hålls över bröllopsnatten.

- Jag har valt klänning. Den korta blir det, min favorit nr. 1. Den ska bara inhandlas också...

- Fästmannen har köpt sig en väst som komplement till sin mörkgrå kostym som han ska gifta sig i.

Det ser alltså väldigt ljust ut det hela så här långt!
Jag ser fram emot den 5/6  nästa år!
Hoppas denna sommaren går långsamt, så jag får njuta av den, men att hösten, vintern och våren rusar framåt och att vi hinner samla på oss en massa pengar tills det är dags. Det är bra att räkna på budget, kolla möjligheter och kika runt i affärerna och på nätet i såpass här god tid. Det ger en uppfattning om hur långt planerna man tänkt sig är möjliga, vad för alternativ som finns, ungefärliga kostnader etc. Ger kött på benen åt två vilsna i bröllopsdjungeln som inte tidigare gift sig. Jag trivs kort och gott  i tillvaron, som blivande brud och som värdinna för det som förhoppningsvis blir århundrandets brakfest! =))

Präst/vigselförrättare...

Jag har i dagarna varit i kontakt med den präst som släktingarna på ön föreslog. Det visade sig att denna inte var främst präst på ön utan hade annat arbete utöver det. Hon har dock preliminärbokat vårt vigseldatum i sin kalender, kommer veta först i januari-februari helt säkert hur det blir. Jag kontaktade då också den vigselförrättare som vi gillade, frågade om vi fick ha honom i reserv i fall den andra inte kunde. Han bokade in oss i sin kalender, vi hörs av när vi vet ett definitivt svar. Så nu har vi alltså en präst samt en vigselförrättare inbokade på vårt datum - bröllopet kan alltså antingen bli kristet eller borgerligt. =) Nu är det helt och hållet på riktigt! Ihhhhhh!!!! Kittlar i magen vid den tanken! Lycka!

RSS 2.0