Dagstur till Reggio Di Calabria...

Onsdagen den 28/7-10
På onsdagsförmiddagen körde vi nedåt kusten och mot staden Reggio Di Calabria, regionshuvudstaden. Vi valde att köra småvägarna nedåt, något vi senare ångrade. Det var mest hamn- och industriområden längs med vägarna nedåt dit så vi kunde lika gärna kört motorvägen då den inte kostade något att åka på.
Väl framme i Reggio Di Calabria ställde vi bilen och sedan följde vi en stadsvandring som fanns föreslagen i vår lilla resebok om Kalabrien. De enda sevärdheterna på stadsvandringen som vi valde att inte besöka var "Museo Nazionale di Reggio Calabia" och "La Pinacoteca Civica" (sistnämnda är ett konstmuseum i anslutning till teatern). Vi parkerade dock ganska nära "Museo Nazionale" och nära en känd gelateria som heter "Cesare" och som också var en av sevärdheterna, (glasskiosken Cesar). Från glasskiosken gick vi upp på huvudgatan Corso Giuseppe Garibaldi och strosade längs med den tills vi kom fram till teatern som också tillhörde sevärdheterna. "Teatro Comunale Francesco Cilea". Inne i teatern gick vi på en egen liten tur, vi fick till och med komma in bakom kulisserna. Läckert!
Nedan: Huvudgatan och vårt teaterbesök.
Efter det relativt korta teaterbesöket traskade vi vidare och tog en titt på Piazza Italia, centrum/stortorget av/i själva stan, här ligger flera stora pampiga byggnader som Palazzo del Governo. Dock var det en hel del byggprojekt där när vi besökte stan så vi fick inga bra foton på just själva centrum. Det såg inte så pampigt ut helt enkelt.
När vi tagit en runda över torget/centrum så gick vi uppför en backe och till ett gammalt kastell, "Castello Aragonese". Här var det också bygge på gång och hettan låg på något så in i bänken, det verkade inte som om man kunde gå in i kastellet så vi gick en runda runt det. Vi tog oss en lunchpaus, sittandes bredvid kastellet, och drack massor med vatten. Lunchsällskap fick vi också, en hel flock duvor som blev matade av någon snäll invånare i stan.
Nedan: "Castello Aragonese" och jag som väntar på lunch.
Efter lunchen gick vi nedför igen och tog en titt på "Chiesa degli Ottimati", passerade den och gick vidare till "Il Duomo" (katedralen/domkyrkan). Och oj, vilken byggnad! Något av det vackraste jag sett! Varenda port var i brons och hur detaljerade som helst med figurer som "stack ut ur" dem. Fönstren var hur bearbetade som helst. Utanför vaktade San Paolo och Santo Stefano da Nicea som statyer på varsin sida av huvudingången.
Nedan: "Il Duomo" i Reggio Di Calabria.
Efter att ha sett oss mätta på "Il Duomo" strosade vi i genom "La Villa Comunale", stadsparken, som inte var jättemkt att se faktiskt och vidare ned mot tågterminalen och havet. Vi tog en kisspaus vid tågterminalen och Oscar hjälpte till att putta en bil som fått motorstopp i hettan. Nästa sevärdheter vi tog en titt på var "Le Terme Romane" och "La Mura Greche" som låg strax ovanför strandpromenaden. Det förstnämnda är gamla lämningar från romerska bad och det sistnämnda är lämningar från en grekisk mur. Reggio Di Calabria har varit grekiskt en gång i världen.
Nedan: "Le Terme Romane" och "La mura Greche".
Vi sneddade sedan över till Lungomare Falcomatà, Reggio Di Calabrias pampiga strandpromenad, (den övre delen av den, de har en nedanför också), där "Athena Promachos" står på minnesplatsen "L´Arena dello Stretto" och blickar ut över havet.
Nedan: Lungomare Falcomatà och "Athena på L´Arena dello Stretto".
Efter en rätt lång tur längs med strandpromenaden tog vi oss ned till en strand. Oscar solade och jag badade.
Därefter åt jag en glass från Gelateria Cesare innan vi tog bilen via motorvägen och hemåt till Scilla igen.
Vi var väldigt glada över att vara tillbaka i lilla Scilla efter dagens storstadsbesök. Reggio Di Calabria hade sina ljuspunkter, "Il Duomo" och "Teatro Comunale Francesco Cilea" allra helst. Glassen från "Cesare" var väldigt god med. Men i övrigt kändes det som en alldeles för stor och bullrig stad att bo i. Vi var väldigt nöjda med att bo i den gamla delen av ett litet fiskesamhälle som sagt, lugnet nära inpå.
Vi avslutade dagen med en promenad mot Marina Grande och en middag samt ett par öl där.
Nedan: Kort från kvällen. På närmsta kortet syns en av alla stans sjöjungfrur som är en sorts skyddande figur i Scilla. Kortet nedanför det ger en inblick i miljön, trappor och smågator = Chianalea. Flera av trapporna, som den här nedan, ledde dessutom direkt ut i havet. I bland kom det in småbåtar och lastade av bl.a fisk och dylikt. Katter fanns det väldigt gott om i denna del av stan.
Nedan:Från sidan där tunneln under berget går kan man se en bit av Sicilien och från Marina Grande syns vulkanön Stromboli.
Nedan: De sista bilderna visar det mysiga stället vi åt på, vi åt dock på uteserveringen men tog ingen bild där, följt av den något tokiga och inte alls italienska puben "The Beatles Pub" som ligger alldeles vid stranden. Vi drack varsin öl där, sittandes på stranden med utsikt över både Sicilien och Stromboli. Inte helt dumt. Även en icke-italiensk pub kändes rätt italiensk, åtminstone utsikten från dess "uteservering" (plaststolar på stranden).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0